Дієта 5п (варіант I )
проф.Губергріц Н.Б., проф.Ліневскій Ю.В.
Показана для хворих на гострий панкреатит з 3-6 дня захворювання і при загостренні хронічного панкреатиту з 2-3 дня протягом 5-7 днів. Дієта механічно і хімічно щадна за рахунок виключення продуктів, багатих екстрактивними речовинами, що стимулюють секрецію травних залоз і що містять грубу клітковину. Їжу готують у вареному, паровому і протертому вигляді (рідкої і напіврідкої консистенції).
Зразкове 7-денне меню дієти № 5п (варіант I )
Понеділок
1-й сніданок . Пюре з відварної індички з протертою рисовою кашею. Омлет білковий паровий. Чай.
2-й сніданок . сир свіжоприготований нежирний протертий. Чай.
Обід . Суп вівсяний слизоподібний. Суфле з яловичини парове з картопляним пюре. Кисіль яблучний.
Вечеря . Пюре з вареної курки з протертою гречаною кашею. Мус яблучний. Чай.
На ніч . Сік полуничний.
Вівторок
1-й сніданок . Пюре з відвареного м'яса кролика з протертою гречаною кашею. Суфле морквяне парове. Чай.
2-й сніданок . Яблука запечені. Чай.
Обід . Суп рисовий слизоподібний. Суфле з м'яса індички з протертою вівсяною кашею. Компот з яблук і полуниці з ксилітом.
Вечеря . Суфле з нежирної риби (хек, судак і ін.) З картопляним пюре. Желе полуничне. Чай.
На ніч . Сік морквяний.
Середа
1-й сніданок . Пюре з вареної курки з полувязкою гречаною кашею. Омлет білковий паровий. Чай.
2-й сніданок . Суфле з нежирного некислі сиру парове. Сік морквяний.
Обід . Суп манний слизовий. Суфле з м'яса кролика з протертою рисовою кашею. Чай.
Вечеря . Пудинг манний. Кисіль яблучний.
На ніч . Сік банановий.
Четвер
1-й сніданок . Суфле з відвареної яловичини з протертою гречаною кашею. Пудинг манний. Чай.
2-й сніданок . Сир свіжоприготовлений нежирний,протертий. Чай.
Обід . Суп рисовий слизовий. Суфле куряче парове з полувязкою геркулесовою кашею. Морквяний сік.
Вечеря . Суфле парове з відвареної індички з картопляним пюре. Сік бананово-полуничний.
На ніч . Відвар чорної смородини.
П'ятниця
1-й сніданок . Пюре з вареної курки з протертою вівсяною кашею. Пюре з відварної гарбуза і кабачків .. Чай.
2-й сніданок .Суфле з нежирного сиру парове. Чай.
Обід . Суп-крем з відвареного м'яса індички. Пудинг манний. Кисіль яблучний.
Вечеря . Суфле рибне парове з картопляним пюре. Сік морквяно-банановий.
На ніч . Чай з галетним печивом.
Субота
1-й сніданок . Пюре з відварної індички з протертою гречаною кашею. Пудинг паровий з моркви і кабачків. Чай.
2-й сніданок. Пудинг сирний паровий. Чай.
Обід . Суп овочевий протертий. Пюре з відварної яловичини з вівсяною кашею. Компот з абрикос і яблук.
Вечеря . Омлет білковий паровий. Желе черносмороденное. Чай.
На ніч . Сік полуничний.
Неділя
1-й сніданок . Суфле з нежирної відвареної риби (судак, хек і ін.) З картопляним пюре. Пюре з відварної моркви і кольоровий капусти.Чай.
2-й сніданок . Яблука стиглі запечені. Сік морквяний.
Обід . Суп з гречаною крупою слизовий. Суфле з відвареного м'яса курки з протертою рисовою кашею. Кисіль яблучний.
Вечеря . Суфле з відвареної яловичини з полувязкою геркулесовою кашею. Мус полуничний. Чай.
На ніч .Компот із сухофруктів проціджений.
Додатково щодня: хліб пшеничний 200г, цукор 30г (при гіперглікемії використовуються його замінники).
Дієта 5п (варіант II )
проф.Губергріц Н.Б., проф.Ліневскій Ю.В.
Показана хворим на хронічний панкреатит в фазі згасаючого загострення після варанта I дієти 5п і в фазі ремісії (протягом 2-4 місяців). Їжу готують у вареному, паровому і подрібненому вигляді.
Зразкове 7-денне меню дієти № 5п (варіант II )
Понеділок
1-й сніданок . Курка відварна з пшеничною кашею. Каша рисова на половинному молоці. Чай.
2-й сніданок . Суфле морквяне парове. Чай.
Обід . Суп вівсяний вегетаріанський. Биточки з індички парові з полувязкою гречаною кашею. Кисіль яблучний.
Вечеря . Котлети з нежирної риби (судак, хек і ін.) Парові з картопляним пюре. Пудинг з гарбуза і яблук парової. Чай.
На ніч . Кисіль з чорної смородини.
Вівторок
1-й сніданок . Омлет білковий паровий. Каша геркулесова на половинному молоці. Чай.
2-й сніданок . Суфле сирне парове. Чай.
Обід . Суп рисовий слизоподібний. Котлета куряча парова з полувязкою гречаною кашею. Кисіль полуничний.
Вечеря . Запіканка картопляна з подрібненим відварним м'ясом. Каша манна на половинному молоці. Чай.
На ніч . Кисіль яблучний.
Середа
1-й сніданок . Риба варена нежирна з картопляним пюре. Каша гарбузово-рисова на половинному молоці. Чай.
2-й сніданок . Суфле морквяно-яблучне. Чай.
Обід . Суп рисовий слиизоподібний. Теютелі з філе індички парові з пюре з відвареної моркви і цвітної капусти. Чай.
Вечеря . Биточки яловичий парові з полувязкіе гречаною кашею. Желе яблучне. Чай.
На ніч . Кисіль полуничний.
Четвер
1-й сніданок . Бефстроганов з відвареної яловичини з картопляним пюре. Каша манна на половинному молоці. Чай.
2-й сніданок . Пудинг з некислого нежирного сиру парової. Чай.
Обід . Суп-пюре з кабачків і гарбуза. Тефтелі курячі парові з гречаною кашею. Чай.
Вечеря . Кнелі з м'яса індички парові з геркулесовой кашею. Пудинг морквяно-яблучний. Чай.
На ніч . Кисіль грушевий.
П'ятниця
1-й сніданок . Омлет білковий з подрібненої відвареної яловичиною. Каша геркулесова на половинному молоці. Чай.
2-й сніданок . Суфле морквяне парове. Чай.
Обід . Суп із збірних овочів. Запіканка картопляна з відварним подрібненим м'ясом курки. Компот яблучний.
Вечеря . Риба нежирна відварна з буряко-морквяним пюре. Желе з чорної смородини. Чай.
На ніч . Кисіль полуничний.
Субота
1-й сніданок . Котлети з нежирної риби з картопляним пюре. Каша рисова на половинному молоці. Чай.
2-й сніданок . Пудинг сирний-рисовий. Чай.
Обід . Суп-пюре з цвітної капусти і картоплі. Суфле з яловичини парове з рисовою кашею. Сік морквяно-банановий.
Вечеря . Биточки м'ясні запечені з пюре з відвареної моркви і кабачків. Желе полуничне. Чай.
На ніч . Кисіль яблучний.
Неділя
1-й сніданок . Котлети з яловичини парові з картопляним пюре. Каша манна на половинному молоці. Чай.
2-й сніданок . Сир свіжоприготований некислий нежирний. Чай.
Обід . Суп овочевий вегетаріанський протертий. Котлети курячі парові з полувязкіе гречаною кашею. Чай.
Вечеря . Котлети морквяні запечені. Пудинг манний з полуничним киселем.
На ніч . Кисіль з чорної смородини.
Додатково щодня: хліб пшеничний 250г, цукор 30г (при гіперглікемії використовуються його замінники).
Для зручності Ви можете завантажити брошуру в pdf файлі